Saturday, May 23, 2009

Mak Demam Anak Sempot

dulu aku pernah cerita pasal TENGGILING yg sedang beroperasi di tapak projek dlm edisi Jacking Best Practice sekarang aku nak sambung cerita tu lg.. sila jangan boring sbb aku tak tahu nak buat en3 pasal apa dah..
ini adalah satu2 jacking machine yg ada di Malaysia & sekarang sedang beroperasi di sini tp minggu lepas ibu tenggiling nie demam, mata gerudinya patah dan beberapa masalah teknikal lain. Mesin ini sepatutnya mengerudi sebanyak 9m sehari tetapi sekarang terpaksa direhatkn utk dibaikpulih. Kerja-kerja masih berbaki sebanyak 350m dan perlu disiapkan penghujung bulan Jun ini. Meh buat simple matematik 350m dibahagi 9m jumlahnya 38.8 hari... ; agak mustahil kerja ini dpat disiapkn mengikut jadual kan.
ini adalah mata tenggiling yg sedang demam, 'Diamond Rock Cutter Head' size 1050mm diguna utk menggerudi kwsan batu.
Ini adalah kerja2 memecah batu menggunakan Pneumatic Hacker & Drill di Jacking Pit . Ada jgk kaedah lain yg boleh diguna utk memecah batu spt Control Rock Blasting & Chemical Blasting ttp kaedah ini tdk sesuai di sini kerana berhampiran tmpat awam dan kandungan air dlm tanah yg tinggi.

Ini pulak anak2 tenggiling yg masih beroperasi bg size yg lebih kecik tp selalu sempuk2 bila terkena batu.

Projek msh berbaki 6 bulan lg tp aku telah ada sebuah buku setebal 250 mukasurat yg hampir penuh dgn 'Lesson To Learn' utk dibawa balik............

nggggrrrrrrkkk ngantuk nak balik tido.. Biarkan Tenggiling Menggerudi!

23 comments:

Rashid said...

ermm begitu rupanya tenggiling ek.. menarik. perkara baru bagi saya..

LotsOfLove-Pearls said...

tenggiling..?
huhu..
LOL blur plak..
hehe..
new info..
thnks sharin..

joegrimjow said...

rajin2
bagus2

jgn jadi org suke guling2 ek

Tirana said...

Bila Kuina sebut tenggiling..saya dok terbayang binatang tenggiling tu..hehehe rupanya yang ini tenggiling lain..

julietchun said...

dia mintak cuti tak dpt, sebab tu dia buat2 demam, kang dah dpt mc,hehehe.

lupekanje said...

tenggiling..?
waa..best eekk kijer engineer...
agak2nya anak acik sok bejaya tk gaknya jadik engineer yg bejaya cam kuina gaks????

skrg dia sibuk dgn mesin pertanian ja...

tak sehebat mesin tenggiling ni ehh..?

sonata anak kancil said...

ingat kan ape ...oh namanya tenggiling...ni kerja dia korek lubang nak buat bangunan ye???

sebab kerja cikgu tengok buku! cikgu ajar murid macamni2...tapi tak tengok yang sebenarnya!

© Opah De said...

Oic... mak oii... besor rupanya. Dalam gambar first tu, nampak kecik aje. Sabar aje aku. Satu lagi ilmu dapat dikutip.

ONE ZABA said...

tenggiling tu buat bancuh kuih bahulu boleh ka???

Neeza Shahril said...

nape panggil dia tenggiling kuina?
tak macam tenggiling pun..
besar aje rupa dia..

DrSam said...

tenggiling dan anak dia demam sebab terkujat agaknya dengar rock blasting...kebabooommm!

Ezad said...

ahaks
punya la besar tenggiling ni..
korek 9m je sehari..

rugi.. rugi..

heh!

Chekgu BaniHassim said...

gerudi yg rapid pakai nk buat terowong lagi besar kan kak??
tu lagi gedabak...
yg buat terowong smart pun bsr lagi kan??

kalau rosak takkan nk drill manual kut??

naz ilyn said...

salam...
sesuatu yang baru sy belajar mengenai tenggiling... mencabar betul bidang kamu ni.

iza~de~bintang said...

Lah ingatkan kak ina yang demam..huhu..tipah tertipu ni.

mae said...

letupkan batu tu je..tut tut jadi kawah gnung berapi plak..

Yunus Badawi said...

Kena mintak EOT lagilah nampaknya.
Satu hari berapa jam tenggiling tu buat pipe jacking? Kalau belum 24 jam sebelum ni, lepas baik demam kenalah 24 jam heheeh

kuIna LadyInRed said...

RASHID ...>> hehehe ini tenggiling besi

LOL ...>> sharing is caring kan...

JOE ...>> nak blk guling2 la nie!

TIRANA ...>> modul operasinya sama

JULIETCHUN ...>> suruh isi borng coti x reti ha skrang msuk ICU terus

LUPEKANJE ...>> semua bidang pekerjaan lebih kurang aja cuma cabarannya berbeza tp tetap saling bergantungan. Harap anak acik berjaya dgn cita2nya.

SONATA A.K. ...>> klu x ada cikgu x ada la engineer... tabik kat cikgu!

OPAH DE ...>> mesin tu 8m dlm tanah mestila nmpk kecik bila diangkat naik baru nampak besar gedabak.

OZ ...>> tak... dia buat bubur moi

NEEZA ...>> sbb keja dia menggerudi di dlm tanah, bwh permukaan.

DR.SAM ...>> sek bek demam aja klu terkena H1N1 2 tahun lg la siap sbb vaksin tak jumpa lg.

EZAD ...>> besar & berat, gerudi 1m bg size 1050mm kosnya RM8,900.00

CHEKGU B.H ...>> smart tunnel menggunakn panel, utk membentuk 1 bulatan klu tak salah ada 8 panel yg disambung.

NAZ ILYN ...>> ini tenggiling besi

IZA ...>> hehehe.. akak ok la..

MAE ...>> issshh nanti ada lava pulak..

YB ...>> 9m sehari guna slurry method. EOT mgkin ada lg... hehehe..

~Cinta Cukulet~ said...

bagi makan panadol, karang baik la tenggiling tu heheheeee

Abg Din said...

itu rupanya tenggiling....

abgdin ungatkan cam ne la rupanya. Cute la...hihihiii

Abang Long said...

Berapa juta agaknya harga mesin itu ya ?

khaLifah feDi said...

emm kak nie keje ape ekk!!1 wah adventure arr mcm citer lost in indian jones hee~

Lun said...

ooo
bgus2 tenggiling ni