Thursday, July 31, 2008

Jacking Best Practice

hari nie nk cerita pasal keja. En3 bergambar, berwarna warni... hehehe

Salah satu method yg digunakn kat site aku adalah 'Jacking'. Kerja nie mcm kerja TENGGILING, mengorek, mengerudi di dlm tanah. Utk kerja nie 2 lubang (pit) dibina. Pengerudian akan dijalankan diantara 2 pit ini .

ini adalah kerja-kerja jacking paip yg kecik menggunakan 'clay pipe size 225mm'


Ini jacking bagi paip yg besar menggunakan RCJP 'Reinforcement Concrete Jacking Pipe'. Sizenya dr 450mm hingga ke 2100mm.


Ini adalah mata gerudi yg digunakan, mata gerudi ini berbeza mengikut jenis tanah. Tekanan digunakan utk menolak mesin ini ke receiving pit& tanah yg digerudi disalur keluar sebagai 'slurry'. (mcm bubur lambuk). Kadang kala mesin nie rosak dipertengahan jalan, tak smpat smpai ke 'receiving pit', oleh itu 'rescue pit' terpksa dibina bg mengeluarkn mesin utk repair... 'rescue pit' nie leceh... mungkin dok tgh2 jalan. huhuhu!
Teknologi nie lebih kurang mcm pembinaan 'Smart Tunnel' tp ST tu besar...



so... insterestd 2 b civil engineer... byk kusus kejuruteraan ditawarkan oleh universiti tempatan, peluang keja pun byk... berusaha yer adik2...

11 comments:

KM said...

dAH BUKA SUDUT MOTIVASI PELAJAR KE? HEHEHE

IBU KUMBANG said...

bagus2.. information!

Ezad said...

kak... kat situ ada keje kosong ke kak?
:D

kuInaJentayutiara said...

km ...>> berkhidmat utk negara.. hehehe

ibu kumbang ...>> brkongsi ilmu, moga diberkati

ezad ...>> tunggu sy resign dulu ya!

Ted said...

hehe. dah takleh masuk bidang tu.btol ke akak wat gak keje ni?ke pantau je?

shahkang said...

ahhh
adakah mesin2 ini yang menoda jalan di hadapan rumahku suatu ketika dahulu
hehe

MindHeartBodySoul said...

Salam...
Weiyhhhh... mati-mati aku ingat jacking tuh 'pelantak-cerucuk'...

ISyh... betullah macam jentera penggerudi Terowong Smart (besor lagik) yg ini versi kecik...


ISh (4x) maaf, teringin gatal tangan nak tanya: "ada org mati tak masa buat2 kerja macam ni?"

Heartless Devilish said...

erk..laen bidang...
hiks...
tp keje cam besh..
sker tgk tools yg bersaiz gergasi itu!

kumb@ng said...

senang ada gerudi tu kalo nak buat terowong bawah tanah...

zaman komunis dulu macamane dorang buat ek.. :P

Rashid said...

wah terlalu mencabar kerja ni. suka saya tengok pelbagai jenis kerja yg mencabar fizikal dan minda ni..

p/s - izinkan saya link ur blog. terima kasih.

kuInaJentayutiara said...

ted ...>> consultant , pantau aje erk!

shahkang ...>> seketika saja.

mindheartbodysoul ...>> hehehe ini versi kechik, tak dak lg la org mati, mesin ajka yg mati... mati enjin.

H.D ...>> mencbar sngat kesuai utl org brutal mcm sy nie... hehehe..

kumb@ng ...>> zmn komunis pkai kerahan tenaga, zman jepun pakai buruh paksa.. sgat sedih oooo...

Rashid ...>> setiap kerjaya cabarannya berbeza. I wll link u 2...