Monday, May 18, 2009

apa ada pada nama?

coti... tp kat opis nie... maknanya keja....
hari nie seorng sahabat di alam maya nie akan menamatkan zaman bujangnya
blogger perlis tp tak pernh berjumpa, mgkin sbb berlainan jantina (segan)
tahniah Azam & Izan... nama yg cantik & sepadan
ingat nk g jugak berkenal rupa tp tak berteman.. 'my dear ' bz dgn MASUM

sebut pasal nama nie aku teringat kisah bos aku
nama dia panjang 15 huruf 3 perkataan
pastu klu ditambah IR & HAJI lg la panjang
tu belum lg Prof Madya Dr. Ir. Hj ........... (nasib baik dia bkn org akademik)
masaalahnya bila nak isi borang apa2 selalu tak cukup ruang
sbb tu anak2nya diberikn nama yg ringkas 5 huruf aja
& nama timangan yg tak boleh disingkat-singkatkan.

apa pentingnya nama?
klu tak ada nama nak panggil apa
hey, ho, hey....
tak sopan kan..

so anak2 kita
pilihlah nama yg sesuai & mempunyai maksud yg baik!

27 comments:

Ummibatrisya said...

anak-anak ummi, nama depa panjang gak :)

tapi ummi ada kawan nama depa adik beradik sangat simple

ruby, rudy, ruzy dan rina

pendek dan semua nama di panggil :)

tapi bila nama pendek sangat, tak syok :)

nak nama panjang dan maksud baik-baik :)

en_me said...

teringat dulu ada kes surat beranak budak tertulis 'tidak bernama'.. sbb emak ayahnya buta huruf ghiteww.. uhuhu

kayteeze said...

Ooo...tie pernah buat posting pasal ni.. Sebab terdengar kat radio ada orang namanya tukul bin besi, he he...

ONE ZABA said...

selalunya yang jadi cikgu paling cepat nak marah kalau nama bebudak panjang berjela ni. tapi anak cikgu pun nama panjang gak..hehh..hehhh.

Jard The Great said...

ooooo... nama2 yg parents bg kitorang tak cantek.. huhuhu..

nama ku dipetik dari buku sains...

manje said...

nama penting untuk pengenalan diri... nama yang baik dan maksud yang baik menambah lagi keterampilan diri...

LotsOfLove-Pearls said...

mujur nama aku pendek jer..
huhu..

~Cinta Cukulet~ said...

err..nama saya 18 huruf, tiga perkataan..campur nama ayah ..err namblas huruf..memang tak cukup la nak isi borang hahahahaa

Framestone said...

nama kite 6 huruf je.. S Y U K R I

out of topic--> cam kite jarang wat entry pasl isu2 gempak n panas.. sekdar isu untuk direnungkan @ untuk difikirkan je..

yup xbest betul if blog kite penuh dgn copy paste..baik keluar dari cetusan idea even dtg dari blog len..

syah shah said...

betul tu... macam nama saya... singkat je, lima huruf... Hihihihihih :D :D

naz ilyn said...

salam...
nak tahu gak apa nama boss kulna yang panjang tu...
sy tak berapa suka letak nama anak yang panjang berjela-jela bila panggil ciput jer...
kalau sy suka letak nama anak yang pendek, ringkas, padat bermakna dan yang paling penting sekali boleh panggil dengan nama penuh.

julietchun said...

ada gak org suka campurkan nama anak dgn nama matsalleh.

Purpleheart said...

Penting nama ni sebab disebut hari-hari.. lagipun nama buruk kesian orang akan ejek..

LiLohOnEy said...

ye btul tu kak..

dulu mse kecik2 ske baca bku nma2 yg baik bg anak..

mak simpan sy curik2 baca..

ada jgk tertulis nme yg xbaik..

skali tgk ada nme cikgu mngajar sy mse dajah3 tu kat nama yg xbaik..

pastu mak pun ckp,,

sbb tu kne kaji dulu sblm bg nme anak..

:)

kuIna LadyInRed said...

UMMI ...>> asalkn punya maksud yg baik orait la...


EN_ME ...>> pendaftar tu pun sengal.. guide la..

TIE ...>> bapaknya tukang besi kot

OZ ...>> betul, betul.. anak OZ ker itu?

JARD ...>> mereka nk ko jd saintis kot? Ada kwn nama dia siap dh ada IR... then bila dpt IR.. jd 2 IR..

MANJE ...>> betul tu...

LOL ...>> senag disebut & senang ditulis

SYAH ...>> S.Y.A.H... 5 ker... aku kira 6..

NAZ ILYN ...>> hehehe yg penting maksudnya baik.

JULIETCHUN ...>> i2 dah jadi trend masa kini.. gabungkn nama mak& ayah tp biasanya anak sulung aje, anak ke 2, ke 3.. dh hilang gabungan.

PURPLE ...>> mereka x minta nama yg x baik tp ibu bapa kena peka.

LILOHONEY ...>> kdng2 ada nama yg cantik tp maksudnya x baik tp bukan salah mereka... ibu bapa kena la peka.

atty's said...

zaman skrg banyak nama moden + glemer+ pjg gilos..

tp bila panggey pendek je..mamat..amat ..boboy

kakpah said...

tahun lewat 70han, ada orang asli namakan anak dia helikopter. Keluar paper lagi tu.

iza~de~bintang said...

Nama Iza 12, kalau campur nama abah jadi 20..tapi last2 panggil Iza jer...hehe..
aku menulis bukan kerna nama...eh nyanyi pulaks :D

echah_syed said...

betul tu..cikgu yg paling geram bila nama anak2 yg pnjg sbb susah nak sebut & tak cukup ruang bila isi form :(

nama yg sedap & pnjg blom tentu maknanyer baik..bila dah dipendekkkan terus hilang makna silap2 makna dia sgt memalukan.kesian anak2 ekk.

kakak aku nama anak2 dia semua 5 huruf jer dan teda nama singkatan.bila panggil pun nama penuh.dia percaya nama pendek berkat.alhamdulilah semua anak dia (5 org) berada dipuncak kejayaan kini.

ain said...

letak le nama yg pendek2 je. janji maksudnya baik dan sedap dipanggil.

syah shah said...

err... kalu SYAH tu memangla... nama betul saya lima huruf je... maknanya pun memang baik... Hohohohohohoh :P :P

Dee said...

org skrg boh nama pjg2..tp ada makna..best2 lak tu..

LotsOfLove-Pearls said...

Hye Sis..
sorry ea..
beberapa hari blog ader tembok..
krg dah runtuh dh tembok tue..
huhu..

Nice day sis..

Ungku Nor said...

nama panjang2 ni memang tension bila nak kena isik borang..

nak2 kalo taim nak cepat..adeihss..hehehehe

lupekanje said...

MASUM??? Anak acik si Yani pun sibuk blatih tuh...masuk pertandingan kayak untuk MASUM gakks...

nama anak pompuan acik pependek je...

cuma shahmah je.. mohamad Abu shahmah.. panjang sikit kan..
klu tk dulu bangan nak letak nama anak ISkandar Zulkarnain...panjang jugakkan..tk per la..dah tesurat nama si Shahmah tu..heheh.

joegrimjow said...

klu ku
pegi je
ley makan free
lalala~

ku tak sempurna said...

nama kita pendek je...
byk ruang kosong bila isi borang..
ada sesape nak pinjam ruang tu??

hehehehehe