Wednesday, April 8, 2009

Cara Backup Blog

sebab ramai sgt bertanya cam na nak backup blog hari nie aku bukak blk kitab lama cara2 nak backup blog spaya anda tak menangis & meroyan kehilangan hasil karya anda. Terdpt byk cara nak backup blog nie..

1. Guna Blogger Backup Utility : Boleh download kat sini.
Dgn software ini kita boleh simpan semua en3 kita di dlm harddisk @ folder kita tetapi komen tak boleh. Screenshotnya kat sini.


2. Export & Import Blog kat Blogspot
Klik setting. Anda boleh save semua en3 kat harddisk termasuk template dlm format xml tetapi gambar tak boleh. Apa kelas backup guna platform yg sama...... hehehe


3. Guna wordpress. Aku galakkn anda guna cara nie.. sbb anda akan mempunyai 2 blog dgn en3 yg sama. Lg pun template kat WP nie cantik2... Trima kasih adek manes yonna.

...>> sign up kat www.wordpress.com and register kan sekali blog korang
...>> pegi kat DASHBOARD.. tgk sidebar belah kiri.. then klik kat TOOLS tu.


... >> then,klik kat import..
....>> akan keluar interface mcm ni.

...> then,pilih jenis blog, tentulah blogger ... >> klik GRANT ACCESS. then,akan keluar interface mcm ni..
...>> klik IMPORT


....>> set AUTHORS


...>> SAVE CHANGES

...>> siap............... proses ini akan import sehingga en3 semasa anda.. so kena la buat selalu yer.... SELAMAT MENCUBA...

Ini Bicara Santai versi wordpress.

....>> ada cerita nk story... tunggu en3 lain... lenguh tangan dah nie...

13 comments:

ONE ZABA said...

makasih atas khidmat bantu

ain said...

kena cuba ni.tq kuina!

echah_syed said...

wahh dah jangkit virus papa dear laa ni.. :)


bagus bagus thnx madam..!

ini baru laa ikhlas nak share bkn setakat ado jek :p

Redynne™ said...

salam kuina,

mekasih bebnyk ye.. :)

dh lamer ai mencarik nih..

Neeza Shahril said...

jazakallahukhairan kathiran...

nanti nk try buat la..
yg backup kat worpress mcm menarik ;)

joegrimjow said...

thx 4 da info
xsia2 bace
uhuhu

Kujie said...

backup kat multiply...otometik..sekali setting je

nekPP said...

wahh terang dan nyata gitewww...tank kayu tank kayuu dalingg..hehe bodek ler nih! ahaks

guru_cikgu said...

Ilmu baru ni. Esok lusa cuti hujung minggu saya nak cuba. Terima kasihhhhhhhhhhh......................

Maswani said...

salam...timo kasih byk2 utk info yg sgt berguna itu..hehe..

Adry said...

akak tak upgrade guna domain sendiri ker??


Adry @ http://www.adrysabry.com

kuIna Jentayutiara said...

ONEZABA ...>> sharing is caring

AIN ...>> cuba jgn tak cuba.

ECHAH_SYED ...>> yeah.........

REDYNNE ...>> sama2 kita kongsi

NEEZA ...>> byk cara cuma itu yg terfikir ms buat en3 nie...

JOEGRIMJOW ...>> sekadr berkongsi ilmu

KUJIE ...>> nanti aku cuba yg tu lak..

NEKPP ...>> eehhh sy x minta pengeras la..

GURU_CIKGU ...>> buat sebelum terlambat

MASWANI ...>> hehehe...

ADRY ...>> nuffang x byar duit kutu lg

CuTeMiUt78 said...

yup..betul tu.. kita pun dah guna back up wordpress