Thursday, December 4, 2008

Pencerobohan di Alam Maya

bila baca coretan maksu pasai ada org x suka komen dia yg pendek & simple aku teringat peristiwa yg terjd pd aku kemarin.

Ada seorg blogger mengWARNING aku agar TIDAK menceroboh blog dia. Bab nie aku nak gelak pat ploh pat ribu kali... ada ker pencerobohan blog kat alam maya nie. Tenet nie dunia tanpa sempadan, tempat public, tmpt awam.. ada dia kata akau menceroboh.. tnam pokok & bunga di tp x pagar jgn salah org lain. Sat nak check makna kat kamus dewan....

( 1. tidak senonoh atau tidak sopan (bkn kelakuan, perbuatan, dsb), melanggar tatasusila, biadab: 2. masuk ke kawasan orang atau ke wilayah sesebuah negeri dsb tanpa kebenaran (dgn tujuan utk mengganggu, mencabuli, melanggari, dsb)


Aku jwb blk kat dia...." Sign in kat Blogger.com, klik kat 'SETTING' pas2 klik kat 'PERMISSION' then kat 'WHO CAN READ THIS BLOG' klik kat 'ONLY BLOG AUTHOR '..... privasikn blog, sendiri tulis sendiri baca THEN tak ada org yg akan masuk blog anda atau istilah MENCEROBOH!

ok ker jawapan aku?

psstttt .....>> mungkin ada yg tak faham makna blog & berblogging!

sebenarnya dh berkurun aku x mask blog dia, blog 2 bukannya ada apa pn, ceritanya hanyalah spekulasi semata, hanya khayalan dia bersama sejarah & mimpi silam dia. Coretn2 yg hanya ingn mengugat hati ku, mencabr keimanan & kesetiaan ku malah cuba memecahbelahkn kebahagianku. Cerita kat blg dia jgk x konsiten.. rojak2.

dlm berblog mgkn kita x bersua dgn pembaca tp en3 yg kita tulis itu sndiri boleh mengmbarkan peribadi kita.

Apa kata anda?

20 comments:

Rashid said...

Saya sokong..
Privasikan blog tu.. duk hanyut sorang-sorang kat sana. hehe

Apa salahnya berkongsi ilmukan?..

yOnnA said...

sengal!
kalau taknak org2 masuk blog dia semua,tutup je blog.
buat private..
sengal!

Tirana said...

Setuju dengan Kuina, kalau set kan "public", mesti semua orang boleh masuk, tak kira siapa dan kita kena bersedia untuk menerima kritikan apa saja. Kalau rasa2 tak boleh terima, set kan "private". Tapi orang yang nak komen pun, kena tahu juga adab nak bagi komen. Bagi saya, boleh komen apa saja, asalkan jangan yang lucah dan maki hamun.

Mummy Cool said...

aik? ada gak orang cam gitu ek?? kekekeke sabo je lah ya yang....
pada mummy orang nak komen ataupu tidak.. itu terserah.. kita menulis untuk kepuasan diri sendiri... tak gitu yang??

CIKGU PANJI said...

tepat sekali jawapan itu. markah penuh...hehe

MasNurin said...

hahaha, betul tu ku ina. Kalu dia tak suka orang baca uat jer macam ku ina cakap tu.

Nizamdanial said...

Wah, jawapan padat. Full mark.

Nizamdanial said...

Jawapan padat dan mudah difahami. Markah 102%.

Zanna_MamaBatrice said...

salam........
alahai.....camtu pun ada ke dlm dunia blog nie...
mmg betul kata kuina tu...kalu taknak org ceroboh...pi privatekan...senang...sendiri update..sendiri baca...sendiri komen...pastu mengong sendiri2....apa daaa.....
tp cam pelik ler plak istilah menceroboh blog tu..he he he...

tp pd pengkomen pun...ada batas2 nyer kan....xkan nak komen yg asyik menjatuhkan tuan punya blog ajer.....kalu sekadar bg teguran utk di kongsi bersama tak salah....

::dazzLaila:: said...

sabo sabo..
pehni jgn msk blog die dah..
masuk blog daz jer.
muahaha..


sedap lak buah rambutan tu cikgu panji.. ekeke

iza~de~bintang said...

Pandai gak lah dia buat lawak antarabangsa. Patut le org2 tua cakap banyak udang banyak ler garam nyer. Tapi jawapan Kuina tu perfait heehee

Neeza Shahril said...

lawak sungguh kalau cam tu sekali.. rasanya kuina takdelah comment yang melucah atau menjengkelkan pun.. apa masalah orang tu.. kalau tak suka, private aje la..
masalah neeza ialah apa yang neeza tulis dicomment orang.. kononnya fakta salah la.. bengong sungguh.. macam la dia tahu apa yang ada dalam kepala neeza ni.. yang neeza tulis tu bukan pasal fakta negara pun.. tapi pasal diri neeza...

Jard The Great said...

bengong.. huhu..

naz ilyn said...

Salam kenal...

ada ler pulak camtu...

Ayu said...

salamm..
tahniah pada blogger yang bijaksana itu
dan tahniah juga kerana memberikan panduan kepadanya :)

izan said...

ada juga orang yang macam tu, takpalah...janji dia bahagia kuina.. kita tetap macam ni... selamat menyambut raya qurban. dah fikir hidangan pagi raya.

kuIna Jentayutiara said...

Rashid ...>> x pa cikgu biarkn siluncai trjun dgn labu2.

yonna ...>> u'r rite!

tirana ...>> org msk blog kita pn syukur dah kan!

mummy ...>> lain padang laian blalang kan mummy

C.P ...>> trima ksh chekgu

Mas Nurin ...>> hehehe

Nizam ...>> 120% ok tu la..

zanna ...>> dunia blog mcm ada....

dazzlaila ...>> gud......

iza d bntng ...>> jwpn sy strait 2 bntnag, hehehe

Neeza ...>> lama dh x msk bukannya ada apapn, crita basi aja

Jard ...>> biarkan..........

nas ilya ...>> tenet nie mcm ada...

ayu ....>> hehehe

izan ...>> byk tenduri tawen ooooo

CuTeMiUt78 said...

yup betul tu.. privasikan.. sendri buat.. sendri baca, sendri komen.. heh..heh..heh

Mak Su said...

ok jawapan tu....mengajar kan, cara2 nak private. kalau tak suka org tgk, personal matter, buat private jer. apa susah2

Ju-Dzahir said...

sgt ok itu jawapan... lenkali pesan kat mangkuk tuh, jgn dok tulis blog, tulis je dlm diari pastu simpan bawah bantal... xde sapa pun nak baca.... heheheheh..

Tu la.. owg nak berblog, dia pun nak, tp x tau cara...