Thursday, December 11, 2008

Jenjalan Makan-Makan

tghari semlm dpt jemputan makan2.. nie yg aku suka nie... it part of my hobby wlpun badan aku hanya 49kg.. huhuhu.. Perjalanan ke sana melalui pemandangan yg indah ini...

sungai di hadapan rmh, yg tergantung tu namanya BUBU, digunakan utk menangkap ikan. Tahu tak murid-murid............ entah2 chekgu B.H pn tak prnh tgk benda nie.

anak2 ikan sedang mengerumuni sisa makanan, ikan apa aku x tahu, ada janggut, ada sesungut. (paip yg kelihatan adalh paip dr singki di dapur)


nie yg spesial bg penggemar orkid ... tiger orchid (ossioglossum grande) ataupun orkid tebu, sukar didapati & bunganya sangat chantek.

oppssss makanan x sempat snap.. bz. Menunya utamanya mestilah DAGING kan.. di buat masak kicap & tulangnya dibuat SUP TOKSID (sup gearbox)... yummmmm. Makan ditepi sungai, di kanan bendang (sawah padi la) diatas bangsal kayu & angin bertiup lembut... segar... damainya....

20 comments:

iEn said...

uih.. 49 KG? biaq betoi! camne hang jaga badan haa?? heheeh :D

kuIna Jentayutiara said...

ien...>> nk petua senang aje... pengeras dulu yer..siang belasah betul2.. petang joging 5km takpn hiking bukit 2 round.. mlm stop makan2..

CuTeMiUt78 said...

wah.. kat mana le tu.. ikan tu.. cam ikan keli je..

Chekgu BaniHassim said...

uiks...
saye tau kak..
bubu ni lebih kureng cam lukah kan??

bubu ni yg jin dok curik ikan badang tu kan??
pastu badang suh ganti ikan.
jin tak bulih nak ganti.
pastu suh makan muntah dier...
pastu badang jadik kuat..

iyek, geli. Jijik makan muntah...

Neeza Shahril said...

uik!! sup toksid tu.. hehe.. macam sup toxic je.. boleh kiok kalau makan. tapi memang pun sup gear box kalau overdose.. memang boleh mempengsankan orang kan ;)

cantiknya gambar2.. neeza suka.. suka sesangat.. especially bab ikan2 tu.. seronok tengok ikan walaupun memang lah neeza tak makan ikan sungai..

whitetulip said...

wah...tantek la pemandangan di tepi bendang tuh..bley mintak tak...saya ni penggemar foto pemandangan..bley ker..bley lar...huhu..

Jard The Great said...

bz makan la tu.. hehehe..

kunadzri said...

salam kuina... bila saya tengok pemandangan ni semua, teringat plak ke kampung halaman. Bubu tu saya simpan kat dalam rumah, at least anak2 tahu apakebenda nya tuh...

orkid harimau tu saya tanam, tapi dah kojol... kata orang bertahun-tahun br keluar bunga, tp kalo dah berbunga, sampai 3 bulan tak layu...

cikgu panji said...

bestnya persekitaran macam tu. sapa le yg bertuah punya rumah kat situ? sukanye....

Adry said...

Waaa... bestnya dapat makan di tepi sungai...

Papa-Itam said...

salam kenalan kembali.....
seronokkan duk kat suasana damai macam ni...serabut juga duk di tengah2 kesibukan ni....

yOnnA said...

49 kg?
hahahha
betik akak ni!!
ringannya!
boleh lambung2 hahha

kuIna Jentayutiara said...

cutemiut ...>> ikan apa enth mcm ikn keli, baung, belukang, duri...

chegu B.H ...>> sama tp x serupa. Badang itu hero melayu tp org melayu dok anggp superman, spiderman lak hero.

Neeza ...>> betul boleh kiok tmbah2 yg ada darah tinggi.

whitetulip ...>> itu kat Kodiang,Kedah tp nama kg lupa lak...

jard ...>> bab makan tak toleh belakang dah..

kunadzri ...>> blk la, kita mengail puyu, sy dh beli joran nie. Hahaha.

Cikgu Panji ...>> lupa nama kg tu!

Adry ...>> suasana kg memang aman damai

Papa Itam ...>> sy suka suasana mcm nie tanang & mendamaikn.

yonna ...>> ingat anak patung ker!

MasNurin said...

kat ne tempat tu? Perlis or kedah?Hehehe nak p gak ler.

Mak Su said...

wow! cutenya kuIna ni:)

kat ner tu?

naz ilyn said...

salam...

bestnya suasana kampung rindunya... ikan sungai sedap nyer... yummm

kuIna Jentayutiara said...

mas ...>> i2 kat Koding then kat situ ada pasembor power.. jom p pekena sepinggan.

maksu ...>> hehehe

naz ilyn ...>> alamak sy suka tgk tp tak makan

Sayang_Liedz said...

Bestnay rumah dekat dengan sungai...sungai kat kampung liedz pun dah kering.....hmmm teringat zaman kanak2 dulu....rindunya

kuIna Jentayutiara said...

sayang_liedz ...>> apa kata kita buat sg dlm rmh... air panjut leh buat kn..

Minister Of Mind said...

dah lama ku tak melihat pemandangan luas nan terbentang macam dlm gambar http://3.bp.blogspot.com/_qpqJAcWmtZ8/SUB1pI1kTiI/AAAAAAAADaw/M1RCYj1H2d4/s1600-h/10122008(006).jpg