Saturday, May 2, 2009

Sapa kata Air Laut Masim

LAUK ikan masim memang la masim, tapi LAUT tak semestinya masim

Tak percaya!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Di Utara Australia atau di sepanjang Great Barieer Reef terdapat LAUT yang mempunyai air tawar. Ini dikenali sebagai 'WONKEY HOLE'. Ketika berjalan di persisiran pantai anda akan terasa seperti terpijak pasir jerlus atau mendapan pasir, terdapat olakan air di situ, ini bermakna anda berada di atas wonkey hole, air itu adalah air tawar.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Laut Merah dan Teluk Parsi mempunyai jumlah kemasinan yang paling tinggi kira-kira 40 o/oo, Lautan Atlantik Utara juga mempunyai tahap kemasinan yang agak tinggi kira-kira 37.9 o/oo. Antara bahagian yang paling masin di Atlantik Utara adlaah lautan Sargasso yang terletak di Pulau Canary.

Kemasinan paling rendah hanya terdapat di lautan Antartik dan Artik. Lautan Baltik pula mempunyai tahap kemasinan kira-kira 5 hingga 15 o/oo. Manakala tahap kemasinan Laut Hitam pula adalah lebih kurang 20 o/oo. Tahap kemasinan perairan Miami, Florida akan berubah daripada 34.8 o/oo pada bulan Oktober dan meningkat ke 36.4 o/oo pada bulan Mei dan Jun. (Sumber : googlegroup)

20 comments:

joegrimjow said...

ku penrha tertelan
sebab tu ley ku kata masin

khaLifah feDi said...

emm sllu terminum air paya kak red!!!

TokNabe said...

terima kasih cikgu..... cuti2 gini pun dapat ilmu.

a.b geldofg said...

wah cntik!

Irtiyah said...

salam

baru saya tahu....
saya suka masin. tapi kalau tertelan air laut... ayoyo

ONE ZABA said...

asam masin pun tak semestinya masin.

tehais said...

Menarik fakta nie.Tapi kenapa ia tak masin mcm laut2 lain?
Bukan sbb coral kan..

ain said...

akak suka ikan masin sepat. makan ngan sambal belacan mmg le sedap! ekh..out of topic pulak!

echah_syed said...

masim = masin ke..?? ^-^

ticnube said...

kalau kite berjalan kat atas die..kite kene telan tak...sbb pasir jelus kan die menelan benda yang lalu atas die..?

Chekgu BaniHassim said...

laut paling masin di dunia kat ne??
huhu

laut yang bukan laut?? tapi sebuah tasik??

Neeza Shahril said...

kat sini air paip pun masin...
takleh minum... :D

Yunus Badawi said...

cuti sampai ke Australia ke?

alhamdulillah ada garam dlm air laut utk menghapuskan kuman2 termasuk najis khinzir spt yg terdapat di Morib dan Kuala Sg Baru.

GuruBashid said...

Saya teringat sebuah pantun lama:

Burung serindit dadanya biru
Mari makan buahnya ranum
Kalau diikut petua guru
Air di laut boleh diminum

Mohd Hafifi said...

nape tahap kemasinan kat miami tu berubah?

lupekanje said...

tingin la nak gi laut mati...Dead Sea..pehtu nak lumur badan dengan lumpur...pehtu mengapungkan diri kat laut dimana kita tidak akan tenggelam itu...dik kerana ketepuan tahap garam yang ada kat situ.
hehhe..
bangannnn...

kayteeze said...

Tapi, setakat ini, air laut yang Tie tertelan memang masin, uuwek !!

Umie said...

wahh... good info sharing.. (",)

Armin said...

yuhu..blh jer buat bekalan utk masa kecemasan..

kuIna LadyInRed said...

i'm back....
meh sama2 nyanyi lagu
"laut ku sudah cukup masim...