Thursday, May 28, 2009

NOKIA tu apa?

Ap yg anda tahu mengenai NOKIA? HP Nokia? Sy tertarik utk buat en3 nie bila tgk Budak Terbang terbang ke Findland semlm.

NOKIA adalah sebuah bandar di Selatan Findland yg bergantung pada hasil hutan ( Wikipedia). NOKIA CORP asalnya syarikat yg menjalankan perusahaan membuat kertas pulpa oleh Fredrik Idestam tahun 1865 dan merupakan pengeluar kertas terkemuka di Eropah. Bantahan terhadap penebangan hutan, isu2 alam sekitar serta ramalan terhadap kemelesatan industri kertas menyebabkan mereka beralih arah kepada industri telekomunikasi celular. Tahun 1967 Finish Cable Works Ltd (sebuah syrikat pengeluar kebael telefon & telegraf) telah bergabung dengan Rubber Work Ltd lalu membentuk NOKIA CORPORATION seterusnya menubuhkan seksyen elektronik.

Selama 15 tahun Nokia membangunkan R&D nya dgn percubaaan membeli Syarikat Telekomunikasi Jerman, SEL tetapi gagal. Tetapi pd awal 1981, Nokia berhasil melancarkan produk bernama Nordic Mobile Telephony (NMT) yg merupakan jaringan selular multinasional pertama di dunia dan mendapat sambutan yang luar biasa di seluruh dunia.

Pada awal 1990-an Nokia memutuskan untuk memfokuskan pada telefon selular dan jaringan telefon. Hasilnya, telefon GSM pertama kali di dunia muncul di Finland pd tahun 1991. Pasaran telefon seluluar berkembang dengan cepat pada pertengahan 1990-an dan Nokia menjadi pengeluar nombor satu dunia dan sehingga kini meliputi lebih drpd 130 negara.

Sekarang siapa tak kenal NOKIA...

selidik sejarah NOKIA disini !

wlau apapun NOKIA masih gagal di Asia Timur... kenapa?


19 comments:

echah_syed said...

NOKIA kini & selamanyerr..!

ku tak sempurna said...

oh.. ini ke norkiah yg glemer tu..


hehehehe...org findland rupanya cik norkiah ni :D

ingatkan org perlis... hikkksss

tehais said...

Aiseh,,malunye,,taktau pun koi tu nma tempat.hoho

Yg nokia gagal kat asia timur tu ape?hehe

TokNabe said...

Saya pernah terjumpa telefon berjenama NOKlA. Mungkin adi beradik kembar NOKIA kot.

Mas said...

Nokia itu best dan user friendly. Si Nurin yg tiga tahun pun pandai guna nokia itu.

Jard The Great said...

heee.... ada plak ye...

ain said...

latest nokia hp E75...cun seh!!! tp tok leh lwn i-phone!!

kayteeze said...

Ooo...baru tahu..hi hi..

Tapi Tie masih guna nokia classic, sesuai dengan mokcik, ekekeke....

Marzalina said...

Nokia kenal...NORKIAH pun kenal ehehehe

maza said...

oooo baru ku tahu.. rupanya Nokia tu nama tempat di Finland..

mati2 den ingatkan kek Jopun sanun.. aderkk.

nasib baik tak kena penampor Jepun, kan!?

hehhehehe

iza~de~bintang said...

oo cam tu kaaa...ceQ baru tau..:D

p/s: Kak Ina..huaaa tak jadi balik kmpg malam ni.. semua dah ready tup tup client dari obersea kata dia dah sampai sini hari ni, nak jumpa esok... huhu... malam esok lah kot balik :(

xiiinam said...

...ni ckLah post komen via NokiaE90....he..he..

Tirana said...

Nokia..dulu..kini dan selamanya..hehehe

~Cinta Cukulet~ said...

dah tak pakai nokia..pakai LG je..jenama peti sejuk hahaha :p

kuIna LadyInRed said...

ECHAH_SYED ...>> haha combi itu pepatah puteri umno tu..

KTS ...>> cik norkiah nie bermata biru tp bukan kaca mata..

TEHAIS ...>> fahaman kenegraan masyrakat asia timur sgt tinggi, meraka sgt bangga dgn buatan tmpatan spt LG & SAMSUNG. tgk filem korea/Jepun ada ker meka pakai HP Nokia... x adakn...

TOKNABE ...>> yer ke tok... terjumpa kat kedai telepon kan...

MAS ...>> sbb ada bahasa melayu

JARD T.G ...>> ada...........

AIN ...>> sambar la 1 leh blogging guna HP

KAYTEEZE ...>> sy guna cap ayam.. x dak dipasaran

MARZALINA ...>> ADIK BERADIK TU

MAZA ...>> bukn penambar jepun penampar melayu... jom la g jenjalan sana leh jumpa norkiah mata biru nie asyik dlm dlm nogori aja..

IZA ...>> jom...

XIIINAM ...>> huhuhu .. pinjam sat!

TIRANA ...>> mcm falsampah parti politik nie..

CC ...>> mesti sebesar peti ais... isssh akak dok byngkn betapa senang nak guna.. skrinnya sebesar tv.. keypadnya sebesar bola sepak.

Dee said...

oh..ada tmpt nama nokia..thx for the info..

kuIna LadyInRed said...

DEE ...>> yer nama tempat yg diberi jenama

limaumaniss said...

yeke kak...baru tahu....

Lun said...

nokia?
biskut ke? hehe