Sunday, April 19, 2009

Cara Buat 'Read More ...'

Sebenarnya tutorial psl nie ada kat blogger help, How can i create expandable post summaries? tp susah sikit.. so yg ini senang.. kat mana aku jumpa aku lupa dah... minta maap ya tuan empunya. Dengan cara ini anda boleh KEMBANG & KEMPISKAN en3 anda...
  1. Lepas login kat blogger, p kat LAYOUT, klik kat EDIT HTML, patu klik kat EXPAND WIDGET TEMPLATE
  2. Masukkn kod ini sebelum tag atau selepas kode} ]]>/b;skin> atau sebelum perkataan 'head'
  3. Lepas tu masukkn kod ini pulak selepas kod

(perktaan "Read More... " boleh dimelayukan spt "Baca Selangjutnya..." sesedap rasa

4. Supaya en3 anda dipotong & dicantas gunakn cara & kod nie setiap kali anda buat new post
  • Kat post en3 (karya yg anda nak publishkn tu)
  • Klik Edit HTML bukan compose yer!
  • Pilih lokasi kat mana nak letak 'Read More..." itu.
  • letakkn kod ini
  • letakkan kod ini dipenghujungnya
  • Cthnya :

Saya suka makan, Tiap-tiap hari saya makan, saya tak pernah lupa makan sebab saya suka makan. tiap-tiap hari saya makan, saya tak pernah lupa makan sebab saya suka makan.

SELAMAT MENCUBA...

klu uols rasa malas nak taip coding tu, takut terkurang koma ker titik ker g kat blogger help nie then copy coding2 tu then paste aje kat Blog uols...

.....>> aku telah buat tp telah kehilangannya.. sbb tu en3 aku sekrang tak dicantas & disembunyikn dah.. lg satu aku jgk kehilangan tag, label utk post... sedng mencari2 sebab & punca kehilangan itu... aku kemalasan utk menggodek HTML code ...

Auto publish


11 comments:

WeBViDeOKLiP said...

menarik
nak cuba la

Tijah said...

kalu edit2 ceni nati blog tak berat ker ek?

ije said...

ooo.. gitu.

bguna ni. nnt le try. =D thx kak kuina!

npk exclusive sket bila anda 'read more' ni~ ehe

MindHeartBodySoul said...

Best nih, dah lama dah cari tak jumpa-jumpa....

Baca blog org lain yg ada "read more" nih agak organise & jimat ruang...

Convenient... nanti nak cuba... TQ

LiLohOnEy said...

huhu..

bgs2..

ada mse bley try :)

Yunus Badawi said...

Saya nak buat n3 pendek supaya org tak buang masa baca tulisan saya yg merapu tu. jadi tak perlulah nak potong

ain said...

akak bab2 ni memang x reti sangat. nasib ada org mcm kuina, boleh berkongsi ilmu.

Abang Long said...

TERIMA KASIH atas ilmu percuma.

[S]itie [B]Um [B]Um said...

thnx

nekPP said...

salam midnite kuina! merayap2 sebelum beraduu..ngeh3x..mekasih yg tidak terhingga yerr...dpt ilmu baru nih..

dengan ini nekPP nak bagi gelaran utk kuina..PROF BLOGGER...tinggi sekit ler tarap dari cikgu..ahaks..

kuIna Jentayutiara said...

WEBVIDEOKLIP ...>> cubalah...

TIJAH ...>> x lah , cara nie en3 kita akn dikempes & dikembangkn bila perlu.

IJE ...>> nak exclusive lg tukarkn Read More tu kpd perktaan yg gempak2

MINDHEARTHBODYSOUL ...>> cara nie leh kembang & kempes en3.. tak la panjang berjela2..

LILOHONEY ...>> practice make perfect yer

YB ...>> ringkas & padat itu yg sy amalkn gak

AIN ...>> sharing sedikit ilmu..

ABANGLONG ...>> sama2 lah kita berkongsi..

SITI BUMBUM ...>> hehehe...

NEKPP ...>> berkongsi ilmu tak akan luak kan..