Tuesday, February 24, 2009

Ku Ingin Terbang

ha... nak terbang, ada sayap ker?

ini gara2 membaca coretan Prof. Madya Dr. Ismail Mohamad bekas Pensyarah Kejuruteraan Matematik Unimap & sekarang Pensyarah Fakulti Sains & Matematik USIM. Hehehe lama tak jumpa Prof. la..... byk ilmu belum sedut !

Rupa2 kerajaan Indonesia sedang memperkembangkan teknologi & penyelidikan UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ini melalui Pusat Penelitian Elektronika dan Telekomunikasi (PPET) di Institut Teknologi Bandung (ITB).

Indonesia sedang memperkembangkan teknologi ini rasanya kita jugak kena turut serta untuk keselamatan negara kita.

Predator UAV nie la yg di gunakan oleh Amerika utk memusnahkan Baghdad hari tu... Terbang senyap, tanpa pemandu, bawa berkilo2 bom.... uhhhh...

22 comments:

MasNurin said...

msia ni lambat sikit bab2 tu, dok gaduh dalam negara jer pandai.

Sifu Mirza said...

betul tu kuina...

hari juga news laporkan amerika yang bertanggungjawab supply bom fosforus utk israel gunakan menyerang gaza..

cakap pasal terbang...

saya juga berfikir-fikir utk enroll kelas memandu kapal terbang...

senang nanti balik kampung sewa cessna yang 8 seater tu..

:-)

Rashid said...

Wow hebat..
Suka kerana ada negara Islam ke arah memperkasakan teknologi terkini..

Jard The Great said...

uuuuuuuihhhhhh...

apsal malaysia takde kapal terbang nih??

CuTeMiUt78 said...

oh..oh.. gitu ke.. napa m'sia takde kapal terbang cenggitu kan

lupekanje said...

kener bangunla smua yg pepandai kat Mesia ni, so that, blh cipta teknologi gitu gak...demi negara kebanggaan kita....

ONE ZABA said...

kita asyik dengan wau bulan dan lompat katak

fazemy said...

Owh ye ke. Dah la org endon tu dengki ngn Malaysia. Karang tak psl2 dia bg bom kat kita. Hish!

kuIna Jentayutiara said...

mas ...>> inilah Mesia tanahair ku tercinta yg sdng main lompat si katak lompat

sifu mirza ...>> taktik yg kotor & terancang. Errk klu nk pakai engineer design runaway colling sy yer, leh parking depan rmh.

Rashid ...>> sokong

Jard ...>> ada kpl terbang control aje

cutemiut ...>> teknologi yg belum diperkembangkan lg

Lepkanje ...>> yes, kena ada perintis

one zaba ...>> hehehe lompat sampi atas gunung

DeeN said...

kuingin terbang tinggi di awan bersama bintang bersama bulan, ku ingin genggam sang mentari, ku ingin bermain di tepi pelangi!

Heheheheeee....!!

ain said...

salam tiara..msia memang harus berjaga2 ttg pertahannya.

en_me said...

canggih tewww..

LotsOfLove-Pearls said...

Salam singgah first time..

hehe..

SiS-lin said...

lor ingt kan nk terbang betul td..ada baik dn buruk jgk tu...

Dee said...

hebat tp memusnahkan sesama manusia..hemm...

echah_syed said...

takyah susah2.. ko nek jer air asia mai sini suruh pilot yg bawa kapal :p

Mak Su said...

kita tak dak lagi menate tu ? saya pun tak paham.

tak per, Malaysia Boleh (dengan penuh semangat, lepas tu sengih2)

Ezad said...

err.. bukan kita dah ada ke benda ni?

Yunus Badawi said...

Kalau tak salah UPM ada membangunkan UAV ni tak lama dulu. Tak tahu apa dah jadi - senyap aje mcm UAV tu jugak kot hehehe

kuIna Jentayutiara said...

Deen ...>> pelangi indah dipandang tp tak tercapai tangan

ain ...>> kena peka pd teknologi

en-me ...>> senang nk serang hendap

lotOf Love ...>> trima kash

sisLin ...>> semua teknologi ada baik & ada buruk bergntung pd fungsi & kegunaan.

Dee ...>> yup...

echah-syed ...>> tak ckup RM lg nie...

maksu ...>> ada tp belum dibangunkn lg

ezad ...>> ada tp kpl terbang control

YB ...>> betul, betul, betul... hangat2 taik ayam

azam said...

prof ismail rakan permainan chess kat unimap pakar heheh. bagus la kita mula membuka langkah ke arah negara maju dengan penciptaan alat hasil kerja tangan kita semndiri

dakgilachoc a.k.a nani said...

erk...nengok rupa pun cam ngeri jerk...ekekekekek...