Thursday, January 29, 2009

Makhluk berganti, alam berubah?

Aku terima email nie drpd seorng kawan di Abu Dhabi. Ayat terakhir tu membuat aku terkesima....

Pada malam 23 Januari 2009, salji lebih 20cm turun di Daerah Ras Al Khaimah, U.A.E. bersebelahan dengan Negara Oman. Daerah ini terletak lebih jurang 300 km ke Timur Laut Abu Dhabi atau 140 km dari Dubai. Salji mula turun di kawasan Jabal Jais empat tahun yang lalu, tetapi tahun ini adalah yang paling tebal dan meliputi kawasan yang lebih luas. Negara Oman juga mengalami salji yang pertama 4 tahun yang lalu.


Mungkinkah ini petanda dari kebesaran Allah bahawa makhluk akan berganti atau alam akan berubah?

Rujuk :
alarabiya.net
yahoo.news

19 comments:

Yunus Badawi said...

Mintak2 kat Perlis pun ada salji tak lama lagi. Boleh mintak EOT lagi hehehe

TokNabe said...

Alam ni pun dah uzur....

MasNurin said...

kalu perlis ada salji harus lari ke melaka ni.

fazemy said...

Tanda akhirat semakin menghampiri ni. Astagfirullahalazim.

Mak Su said...

secara kebetulan, maksu suka tgk rencana kat channel 5++ acetero tu, kalau ikut hukum fizik sains sains tu, gamaknya bila alam berubah, makhluk juga akan berganti, wallahualam

Irtiyah said...

Allah Maha Berkuasa. Setiap yg berlaku tidak sia-sia.

CuTeMiUt78 said...

emmm... tanda2 akhirat kan.. bumi pun semakin hari semakin uzur.. tapi manusia didunia seperti tak mengingati nya

ONE ZABA said...

sejuk2 atas gunung ni....hujan je yg turun

Lina said...

Takut jugak dgn perubahan alam ni..yg panas dah jd sejuk...yg sejuk mgkin jadi panas...mmg alam sudah tua..tunggu masa je!!

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

Allah maha berkuasa

Jard The Great said...

nih mesti ade kaitan dgn global warming..hmmm...

Chekgu BaniHassim said...

rasenye itu tanda2 kiamat kecil kan??
erm...

echah_syed said...

aku tgu salji takyah gi disneyland lagi :p

Neeza Shahril said...

kat sini pun kalau tahun lepas, sejuk banget.. tahun ni tak sejuk sangat.
tapi neeza suka sebab sejuk sangat tak best.. sakit kepala..

Uncle Lee said...

Hi Kuina, just dropped by say hello. Wow! Saya suka your music...boleh menari ronggeng ni.
I learned to dance the ronggeng long ago...love the part where you put hands on your waist and kick up your feet...

Oh ya, saya suka kronchong too....
Saya ada sensurround audio speakers attached to my Apple computer and your this ronggeng music sounds fantastic now.
Boleh saya jemput you menari ronggeng? Ha ha. Just kidding.

Learned that dance because ada Malay girlfriends, ha ha.
You keep well, best regards, Lee.

kuIna Jentayutiara said...

YB ...>> hehehe Clause 43(b) PWD 203A; exceptionally inclement weather.

Tok nabe ...>> betul

masNurin ...>> mau lari2 ker

fazemy ...>> ya

Maksu ...>> wallahualam

Irtiyah ...>> betul2.. ada rahsia

cutemiut ...>> betul,betul, betul..

onezaba ...>> C.H tu memang dah sejuk dah

lina ...>> dunia sudah tua

crazy beautiful ....>> ya

jard T.G ...>> u'r rite

chekgu B.H ...>> ya

Echah ...>> kat bkt cerakah kan ada..

Uncle Lee...>> let ronggeng

- jinggo - said...

Puan

saya ada baca cerita ni - berdasarkan kajian saintifik mungkin ada kebenarannya :

yg kerak bumi bergerak keatas disebabkan arus perolakan didalam kerat bumi....

kita boleh lihat isu ini dari sudut itu juga...

naz ilyn said...

salam...

segala ynag berlaku atas kehendakNya

SERI yang SENI said...

alam makin rancak meluahkan rasa dengan izin-NYA...
semoga terus bersyukur dengan nikmat-NYA