Friday, October 24, 2008

Lanjutan Masa No. 1

mcm mana nak mulakan................

sebenarnya selepas aku menerima khabar gumbira aku dikejutkn dgn khabar yg x berapa gumbira. Adat la kn, ada panas ada sejuk, ada pasang ada surut, ada baik ada buruk... tak pa dengar dulu khabar gumbira ini....

Pertama sekali... perkhidmatan aku di Negeri Darul Sunnah ini akan dilanjutkan selama setahun lg. Tersangat gumbira. Kontrak yg sepatutnya berakhir pd Feb 2009 akan dilanjutkn kpd Dec 2009, dicampr dgn Tempoh Kecacatan (Defect Liability Period)& Penyediaan Akaun Akhir (Final Account) lebih kurang 2 tahun lg la aku disini..

Knapa aku suka kat sini :
-
macam2 ada

hari ini kami tersentk lg dgn laluan jacking utk paip size 1050mm RCJP(Reinforcement Concrete Jacking Pipe) melalui kwsn batu. Kerja2 terpaksa dihentikn. Rescue pit terpksa dibina bg mengeluarkn 'cutterhead' (mata gerudi)& ditukar kpd 'diamond cutterhead' utk mengerudi batu. Pertukaran kaedah menyebabbkn kerja terhenti & kontraktor pula akn mengira untung rugi. Kerja2 jacking bagi paip 750mm RCJP juga mengalami masalah yg sama, dlm masa sebulan hanya 3m dpt digerudi, kiralah berapa masa yg diperlukan oleh menyiapkn 1 jajaran sepanjang 70m.Itu br 1 line.

panjang pulak celoteh aku... yg pasti aku masih diperlukn disini... hehehe


Ini bukan granite.. ini limestone


pssstttt....>>
- minggu depan ada lawatan teknikal drpd barisan jurutera brutal HQ. Agaknya depa udah jemu duduk opis buat design .. teringin nak turun site kotorkn kasut dgn selut.. huhuhu.

- beberapa org rakan akn dihantr bertugas di Negara Pasir Berdengung cuma tunggu kelulusan visa.... uhhhh best gak no p negara org, leh makan kurma fresh. isssshhh aku tak sanggup la.Yg menarik elaun dibayar dlm USD sebyk .....! Blk nanti ada yg 'WISH' baru.

16 comments:

Jard The Great said...

perghh....USD??? ade kekosongan tak utk engineer mcm aku nih? hehe

Mak Su said...

tahniah utk berita gembira dan semoga ada kejayaan utk berita yang kureng sikit tu :)

Adry said...

dah adat la tu kan kak... jap gembira jap sedih .. huhu...

apa apa hal pun hope you have a great time working there...

Adry @ http://www.adrysabry.com

Superb GURU BaniHassim said...

huhu...
kje mencabar ni...
silap sket, dah rugi...

keje leklok ye..
akak keje gomen ke??
kontrak??

kuIna Jentayutiara said...

jard the great ...> teringin gak ker? silap aribuln disambr PakArab x blk2 terus.

maksu ...>> idup kita memang mcm nie kan. Tq maksu.

adry ...>> nk lupakn yg sedih kejap.

superb guru BH ...>> sykt swasta sbgai perundng kejuruteraan utk projek gomen. Prmanent staff tp dipinjmkn utk projek disini, bila siap nanti kena blk HQ la...

Neeza Shahril said...

negara pasir berdengung tu kat mana? mesti dekat2 sini kan.. :)

kuIna Jentayutiara said...

neeza shahril ...>> betul betul betul... Kedah pn ada Gurun tp Pasirnya tak berdengung

etomyam said...

ingatkan batu gunung berapi, depa kata boleh buat ubat macam2....taruk dlm water filter pung boleh

iEn said...

ehehehe jom main tanah liat hehehe!

aeropama dot com said...

wuhuhu.. terlalu teknikalnya entri kali ini ye kak ina.

tahniah sebab dapat lanjutan kontrak. semoga rezeki makin bertambah

aNIe said...

Tahniah buat jentayu kerana berita gembira tersebut...nampak limestone tu macam granite aje kan?

Heartless Devilish said...

lamanye tak menyinggah...

congrates utk berita gumbira itu...

kuIna Jentayutiara said...

etomyam ...>> batu gng berapi buat gosok kat muka kasi ilang jerawat @jeragat..

syam@aeropama.com ...>> sesekali jd brutal engineer gempak gak yer!

anie ...>> sama tp x serupa!

reen@heartless devilish ...>> tq, tq, tq..

BaYu SenJa said...

huhu,

Ada apa dengan Pasir Berdengung ya..
Kurma yang masih putik orang arab panggil balah.. hehe.
sedap!!

arsaili said...

salam..tahniahhh

muadzlife said...

wah..seronok lah yer..heheheetakpa biasalah..adat idup ek..