Monday, February 2, 2009

Micronesia

Bila berjalan2 beli barang kat supermarket terfikir lak... klu la tiba2 Jamie Oliver dtng offer utk masak 'TAKE HOME CHEF' pastu join dia utk 'JAMIE AT HOME' & 'JAMIE MINISTRY OF FOOD', tgh dok belek2 perabut datang pulak Andrew Dan utk 'TAKE HOME HANDY MAN' Fuyoooo00...

ehhh ini bkan promosi Program2 TV kena bayar tu tp ... cuma sebahagian drpd program kegemaran ku.

apa kena mengena dengan tajuk?

ha 2 3 hari lepas tgk GLOBE TREKKER salah satu program faberet aku & aku dibawa ke negara nie... MICRONESIA. Korang tau kat mana tmpt nie? Aku pun sebenarnya tak prnah dengar tmpat nie...


Federated States of Micronesia terletak di tengah2 Lautan Pacific, terdiri drpd beratus2 pulau kecil tetapi pulau yang besar ialah Yap, Chuuk, Pohpei dan Kosrae. Penduduknya hanya berjumlah 108,000 ribu dan luas mukabuminya hanya 702 km2. Ibu negaranya Palikar mempunyai 7000 penduduk. Mendapat kemerdekaan pada tahun 1986 daripada Amerika Syarikat dan masih di bawah pentadbiran UN. Nak tahu sejarah penemuannya klik disini .

Kenapa aku cerita pasal negara nie........

sbb aku tergoda dengan kecantikan dan keindahan pulau nie.... sangat chantek oooo.. tak caya tanya pakcik google tp klik kat image dulu.

dan pulau ini jugak menjadi salah satu destinasi program survivor & paling penting 1000 PLACES TO SEE BEFORE DIE... & mungkin aku boleh sampai kalau guna 'PASSPORT SAMANTA BROWN' hehehe jgn mare....

no more

4 comments:

Kasawari said...

tak pernah dgr nama pulau ni.. nak cuba laer tanya pakcik google tu.. he he

Jard The Great said...

pulau sipadan kat sabah pon cantik gak.. hehe..

Lina said...

Erm..mmg best kalo ada peluang pegi ke pulau2 terpencil mcm tu....tapi takut takde security la plak...mana tau jadi mcm kes culik kat Sipadan ke...hehhehehe

iNsaN BiaSa said...

1st time dgr nama tempat tu..kena search ni..thnx sis for ur info...